•  Belorítka obyčajná

       

      Niečo zo života belorítok

       

              Belorítka obyčajná / zastarano jurík / je malý vtáčik z čeľade lastovičkovité. Hniezdi na sídliskách, na domoch a budovách. Prilieta koncom apríla a odlieta v septembri. Belorítka je sťahovavá, migruje do rovníkovej Afriky cez Balkánsky polostrov.

              Hniezdo stavajú v tvare štvrť gule s malým otvorom z hliny obaja rodičia. Trvá im to asi týždeň. Na vajíčkach, ktorých býva 4 – 5, sedia obaja rodičia 12 – 13 dní. Počas jednej sezóny má belorítka dve až tri hniezdenia. Po vyliahnutí obaja rodičia kŕmia mláďatá. Lovia lietajúci hmyz – hlavne muchy.

             Sú zákonom chránené. Od lastovičky obyčajnej sa odlišujú tým, že nemajú silno vidlicovitý chvost a hrdlo gaštanovej farby. Lastovička si stavia hniezdo najmä v maštaliach v tvare misky z hliny, slamy a trávy.

             Do našej školy sa belorítky pravidelne vracajú do svojich hniezd do výklenkov vonkajších stien budovy v apríli alebo si tam postavia nové hniezdo. Teší nás, že po dlhej ceste z Afriky si hniezda vyberú alebo opäť postavia na našej škole.