• DEŇ ZEME 2023
          • DEŇ ZEME 2023

          • 22.4 si ľudia na celom svete pripomínajú Deň Zeme. Nakoľko táto významná udalosť pripadla na víkend, na našej škole sme si ju pripomenuli v utorok 25.4.2023.

            Kvôli nepriazni počasia sme prvé hodiny strávili v triede a využili sme ich na aktivity zamerané na recykláciu, separovanie a ochranu planéty. Pred obedom nám počasie predsa len dovolilo ísť von. Stihli sme vyzbierať odpad v okolí školy a v niektorých častiach našej obce.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a veríme, že dni ako tento prispejú k uvedomeniu si dôležitosti šetrenia zdrojov a ochrany našej planéty.

          • Deň narcisov 2023 - POĎAKOVANIE

          • Dňa 20. apríla 2023 sa naša škola zapojila do celoštátnej zbierky LPR Deň narcisov. Deviataci rozdávali žlté kvety narcisov, ktoré sa stali symbolom boja s rakovinou. Zbierka prebiehala v priestoroch školy aj v uliciach obce Pruské. Výnos zo zbierky bol iba dôkazom, že nikomu nie je ľahostajný osud ľudí postihnutých touto zákernou chorobou. Tento rok sa nám podarilo vyzbierať opäť rekordnú sumu: 1344,-€   Všetkým , ktorí prispeli, zo srdca ďakujeme!

          • Výberové konanie

          • Obec Pruské, Pruské 1,018 52 Pruské podľa ustanovenia § 4 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 5 zákona č.552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov

            v y h l a s u j e

            výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa / riaditeľky - Základná škola s materskou školou Hugolína Gavloviča, Pruské 369, 018 52 Pruské s predpokladaným nástupom dňa 27.08.2023.

             

            Viac informácií na priloženom odkaze

            vyhlasenie_volba_RS_2023.pdf

          • Upratovacia akcia

          • Vážení rodičia, milí žiaci, obyvatelia obce Pruské!

            Jar sa nám začína ukazovať v plnej kráse, no zároveň odkrýva množstvo zabudnutého odpadu a špiny okolo nás. Žiaci ZŠ s MŠ Hugolína Gavloviča v Pruskom sa spolu s učiteľmi rozhodli uskutočniť UPRATOVACIU AKCIU pri príležitosti Dňa Zeme, ktorá prebehne v utorok (25.04.2023) od 9:30 hod. Čistenie našej obce a jej okolia je súčasťou úlohy Recyklohier v spolupráci s Fusaklami. Veríme, že sa k nám pripojíte  a spoločne sa pustíme do jarného upratovania našej planéty ... pretože v tomto prípade platí, že čím viac rúk - tým čistejšie!

          • Florbalový úspech našich žiačok

          • Gratulujeme žiačkam našej školy, ktoré sa zúčastnili dňa 19.04.2023 okresného kola vo florbale. V konkurencii siedmych škôl sa umiestnili na krásnom 2. mieste. Poďakovanie patrí aj pánovi V.Gáborovi, ktorý žiačky pripravoval na súťaž.

          • Skrátený pobyt v ŠKD

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že piatok (21.04.2023) bude z organizačných dôvodov skrátené vyučovanie vo všetkých oddeleniach ŠKD do 13:30 hod.

            Ďakujeme za pochopenie, vedenie školy

        • DEŇ NARCISOV 2023
          • DEŇ NARCISOV 2023

          • DEŇ NARCISOV 2023

            ĎAKUJEME, ŽE VIDÍTE ŽIVOT AJ Z INEJ STRANY

            Na Slovensku pribudne ročne okolo 40 000 onkologických pacientov. Život občas "bodne", obráti sa naruby a to v mnohých prípadoch oznámenia onkologickej diagnózy. Liga proti rakovine ďakuje všetkým, ktorí sa na „život z inej strany“ dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov.

            Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 33 rokov. Informácie o zbierke nájdete na www.dennarcisov.sk

            AKO PRISPIEŤ?

            NARCIS MÔŽETE ZÍSKAŤ 20. 4. 2023 ( t.j. vo štvrtok) od našich dobrovoľníkov ( žiakov deviateho ročníka), ktorí ich budú rozdávať v priestoroch školy a v uliciach  obce Pruské.

             

            Od 17.4. do 28. 4. môžete prispieť aj prostredníctvom:

            • SMS na 848 (hodnota SMS je 3 € v sieťach všetkých mobilných operátorov)
            • Účtu zbierky SK09 0900 0000 0054 5454 5454
            • Inými formami na www.dennarcisov.sk, kde nájdete aj možnosti ZÍSKANIA VIRTUÁLNEHO NARCISU

            ĎAKUJEME

             

        • Úspech na prírodovedných olympiádach
          • Úspech na prírodovedných olympiádach

          • Dňa 30.3. sa v Ladcoch uskutočnilo okresné kolo chemickej olympiády, kde žiačka 9.A triedy Agátka Durbáková  obsadila pekné 3. miesto.

            Vo  štvrtok 13.4. sa v Dubnici nad Váhom konalo okresné kolo biologickej olympiády. Žiačka 8.A triedy Barborka Jurčagová obsadila 6. miesto. Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Veľkonočný turnaj v minihádzanej žiakov a žiačok ZŠ

          • Veľkonočný turnaj v minihádzanej žiakov a žiačok ZŠ, ktorý sa konal 5. 4. 2023 v športovej hale Štadión FK Dubnica nad Váhom.

            Spoločné družstvo dievčat a chlapcov získalo 1. miesto. Súťaže sa zúčastnilo 5 škôl z nášho regiónu. Školu reprezentovali žiaci a žiačky 5. A, 5. B a 4. B triedy.

            Dominik Floriš, Nicolas Ivanovič, Marek Štefanec, David Dohňanský, Kevin Kvasnica, Evelín Balážová, Kristína Baňárová, Chiara Sedláková, Zara Zgútová, Sofia Franeková všetci z 5. B triedy, z 5. A triedy Janka Vlasatá a Veronika Šištíková a zo 4. B Laura Pecušová.

            Všetkým žúčastneným ďakujeme a GRATULUJEME k ich športovému úspechu.

          • Vyplácanie cestovných nákladov na dopravu

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Hugolína Gavloviča v Pruskom oznamuje žiakom a rodičom, že vyplácanie cestovných nákladov na dopravu bude v piatok 14.4.2023 a v pondelok 17.4.2023 od 7:30 do 14:30 na sekretariáte školy.

          • Oznam vedúcej šk.jedálne

          • Vážení rodičia,

            od 1.mája 2023 bude dotovaná strava v školskej jedálni.

            Na stravu zadarmo má nárok dieťa/žiak, ktorý navštevuje :

            • - len predškoláci majú dotáciu 1,40 eur a zvyšnú časť doplatia rodičia, t.j. 10 eur /mesiac (ak sa dieťa zúčastnilo vyučovacieho procesu v MŠ a odobralo si obed)
            • 1. stupeň ZŠ (zúčastnil/a sa vyučovacieho procesu  v ZŠ a odobral/a si obed) 
            • 2. stupeň ZŠ (zúčastnil/a sa vyučovacieho procesu v ZŠ a odobral/a si obed)
            • Stravníkovi, ktorý nedoniesol vypísanú návratku do zariadenia školského stravovania v stanovenom termíne, nebude poskytnutá dotácia na stravu  a rodič hradí stravu v plnej výške.
            • PROSÍME RODIČOV, ktorí žiadali o dotáciu a návratkou potvrdili stravovanie zadarmo, aby si ZRUŠILI trvalé príkazy na úhradu stravy na mesiac máj a jún 2023. V prípade otázok a informácií kontaktujte vedúcu školskej jedálne na telefónnom čísle 0905 992 114.
          • ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

          • OZNAM O PRIJÍMANÍ DETÍ NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE

            Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Hugolína Gavloviča v Pruskom v súlade § 59 zákona č.245/2008 Z. z. a v súlades vyhláškou MŠ SR č. 541/2021 Z.z.o materskej škole  oznamuje, že termín odovzdávania žiadostí na predprimárne vzdelávanie na školský rok 2023/2024 bude:

            v dňoch od  02.5.2022 do 05.5.2023,  v čase od  10,30 – 16,00 hod.

             Miesto podávania žiadostí:  Materská škola

            Zodpovedná osoba: Mgr. Jana Baginová, zástupkyňa RŠ pre materskú školu

            Na  účely prijímania detí do MŠ môžete využiť vyhotovený formulár, do ktorého sa požadujú informácie  v  rozsahu  §  11  ods.   6   zákona   č.  245/2008   Z. z.   o   výchove a vzdelávaní.  Súčasťou     žiadosti     je    potvrdenie     o     zdravotnej      spôsobilosti     od  všeobecného lekára   pre  deti   a dorast  doplnené   informáciou  o  povinnom očkovaní.  K overeniu údajov je potrebné priniesť k nahliadnutiu rodný list dieťaťa.

            Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno- vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Tento   formulár  si  môžete   stiahnuť na  https://zspruske.edupage.org/, https://zspruske.edupage.org/text/?eqa=dGV4dD10ZXh0MjUmc3VicGFnZT0y , alebo  Vám bude poskytnutý  v dňoch zápisu dieťaťa, t .j.  od 02.05.2023 -  05.5.2023 v kancelárii ZRŠ. 

            Spôsob podávania žiadostí:

            • poštou    na   adresu školy
            • odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu na    adresu MŠ (materskaskola@zspruske.sk )
            • osobne v MŠ  v  kancelárii  ZRŠ

            Dôležité!!!

            • Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje ak:
            jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti  je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
            → jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti  je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo
            → vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením (Príloha č.1)

            Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľke materskej školy  (Príloha č.2)

            Podmienky prijímania detí do MŠ:

            (podmienky prijatia vyplývajú zo zákona č. 245/2008 § 59 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a vyhlášky MŠ SR č.541/2021 o materskej škole.

            • prednostne sa prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné (dieťa, ktoré dosiahlo 5 rokov veku do 31.8.2023 je predprimárne vzdelávanie povinné),
            • deti, ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania (deti, ktoré dovŕšia 6-ty rok veku a nedosiahli školskú spôsobilosť -na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaného súhlasu zákonného zástupcu),
            • deti ktoré k 31. augustu 2023 dovŕšia tri roky veku života.

            Ostatné kritéria prijímania detí:

            V prípade zvýšeného záujmu o prijatie detí do MŠ budú uprednostnené deti s trvalým pobytom v danej obci, deti zamestnancov ZŠ s MŠ, deti ktoré majú v tunajšej MŠ súrodenca a spĺňajú podmienky prijatia do MŠ, deti ktoré nastúpia do MŠ najneskôr do 15. septembra príslušného kalendárneho roka, deti o ktoré sa stará osamelý zákonný zástupca. V prípade prijatia dieťaťa do 3 rokov veku prednostne tie, ktoré do 31.12.2023 dovŕšia 3 roky     veku a s nástupom do materskej školy k 1.9.2023 -podľa dátumu narodenia budú zoradené od najstaršieho po najmladšie.

             

            Termín vydania rozhodnutia:

            Rozhodnutia o prijatí/ neprijatí dieťaťa vydá riaditeľka školy do 30.6.2023.

             

             

             

                                                                                           PaedDr. Adela Jureníková

                                                                                                    riaditeľka školy

            ziadost_do_MS-nova.doc

            Priloha_c.1_2_zap.ms.docx

          • Relaxačná miestnosť v škole

          • Medzi hlavné priority našej školy patrí výchova a vzdelávanie detí so špeciálnymi výchovno- vzdelávacími potrebami, preto bola v apríli v našej škole uvedená do prevádzky relaxačná miestnosť, ktorá je financovaná z príspevku  firmy Hanon Systems Slovakia s.r.o Ilava.

            Relaxačná miestnosť je primárne určená žiakom so zdravotným znevýhodnením a žiakom so ŠVVP.

            Naša škola je jednou z mála bežných škôl, ktoré sa môžu pochváliť zriadením takejto miestnosti, nakoľko vybavenie pomôckami je finančne veľmi náročné.

            Z uvedeného projektu bola tiež zakúpená IKT technika pre asistentov učiteľa a špeciálneho pedagóga, učebné pomôcky určené pre deti so ŠVVP, s ktorými deti pracujú u špeciálneho pedagóga, ďalej hry na rozvoj logického myslenia, trénovanie pozornosti....

            Touto cestou vyjadrujeme veľkú vďaku firme Hanon Systems Slovakia s.r.o Ilava za poskytnutie finančných prostriedkov a tiež za prejavenú dôveru v náš projekt. Veríme, že využívaním nových postupov a metód v edukácii žiakov so ŠVVP im pomôžeme zvýšiť kvalitu života v našej škole.

            Vedenie školy touto formou vyjadruje vďaku koordinátorkám  projektu

            Mgr. Zuzane Pagáčovej a Bc. Andrei Cúcikovej.


          • ÚSPECH NA PYTAGORIÁDE

          • Najúspešnejší riešitelia školského kola si dňa 21.3. 2023 preverili svoje vedomosti, logické myslenie ale aj schopnosť rýchlo počítať v OKRESNOM KOLE PYTAGORIÁDY.

            V kategóriách P3 – P8 nás reprezentovalo až 16 žiakov našej školy. A v širokej konkurencii sa veru nestratili.

            Na delenom 2. mieste sa umiestnila Zuzka PREKOPOVÁ z 3.B triedy,  na 4. mieste Matúš ŠATKA z 5.B triedy, 5. miesto obsadil Matej PALICA zo 6.B triedy, ale aj David GAŽO z 8.B triedy. Lenka FUSKOVÁ z 8.B triedy skončila na delenom 6. mieste.

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a všetkým ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • Úspechy našich žiakov v oblasti umenia

          • V marci sa naši žiaci, ktorí navštevujú SZUŠ Trenčianska Teplá, elokované pracovisko Pruské, zúčastnili umeleckej súťaže ,,MODRÝ SVET OČAMI UMENIA". Cieľom súťaže bolo podporiť mladých hudobníkov, tanečníkov, výtvarníkov a hercov v rozvíjaní svojich umeleckých schopností, motivovať mladých umelcov a umelecky tvoriť aj v online priestore.

            A takto krásne uspeli:

            Emma Pagáčová - Zlaté pásmo - Laureát témy č.4

            Ela Prekopová - Zlaté pásmo

            Matúš Šatka - Strieborné pásmo

            Barbora Jurčagová - Strieborné pásmo

            Sabína Domáňová - Strieborné pásmo

            Srdečne gratulujeme žiakom ku krásnym výsledkom a samozrejme aj pani učiteľke Florišovej, Sústerovej, Jakúbkovej za prípravu žiakov na súťaž.

          • Noc s Andersenom

          • Rozprávková noc v škole

            Noc, keď spíme sladko v našej postieľke doma, je úplne iná, ako tá, ktorá nesie meno  známeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Aj našich 35 žiakov  z 2. – 5. ročníka práve v noci z 31. 3. na 01.04.2023 zažilo rozprávkovú noc v škole. Zmyslom akcie bolo pripraviť deťom taký program, aby sa cítili ako v rozprávke, zažili niečo čarovné, vzrušujúce, tajomné, hravé, jednoducho, strávili noc, na ktorú tak skoro nezabudnú.  

            Program začal o 17:30 hod. v školskej knižnici, kde sme si krátko pripomenuli život dánskeho rozprávkara H.Ch.Andersena a jeho najznámejšie rozprávky. Nebadane do knižnice vstúpili dvaja hostia – mravec Ferdo s kamarátkou lienkou Gvendolínou. Deti okamžite spoznali vzácnych rozprávkových hostí, ktorí zavítali k nám, aby sa pochválili, že práve v tomto roku oslavujú 90.výročie vzniku rozprávkyFerdovi Mravcovi od spisovateľa Ondřeja Sekoru. Prečítali sme úryvok z Knižky o Ferdovi Mravcovi, kde sme sa dozvedeli, ako začal príbeh o večnom optimistovi, ktorý všetko vie a všetko opraví. Mravec Ferdo má veľmi rád svojich kamarátov z mraveniska, a tak sa všetky deti „premenili“ na usilovných mravčekov, na ktorých čakali počas večera a noci rôzne aktivity a súťažné disciplíny. V siedmych tímoch súťažili deti v spoločnosti Ferda a Gvendolíny v skladaní puzzle s motívom mravcov, vyhľadávali informácie o mravcoch a následne odpovedali na otázky v kvíze o mravcoch, usporadúvali pomiešané slová z mravčích riekaniek, kreslili a snažili sa nájsť cestičku von z mraveniska.

            A keďže Ferdo rád cvičí a preteká (a vždy zvíťazí), vzal naše „mravčeky“ do veľkej telocvične, kde boli pre ne pripravené rôzne súťažné športové disciplíny s robotnicou Naďkou. Unavené „mravčeky“ sa večer posilnili chutnou večerou z miestnej pizzerie a pred spaním si pozreli animovanú rozprávku Mravčia polepšovňa.

            Sobotné ráno sme začali s úsmevom a oddýchnutí sme si všetci spoločne vyrobili na pamiatku  svojich mravcov. Deti dokončili svoje pracovné listy, zhodnotili priebeh nocovania a aktivít počas Noci s Andersenom a dostali zaslúžené odmeny za svoju usilovnosť, výdrž, aktivitu a tímovú spoluprácu.

            ĎAKUJEM všetkým zúčastneným deťom, p.učiteľkám Hodekovej a Smolekovej, p.asistentkám Cúcikovej a Kotrasovej, ako aj Rade rodičov pri ZŠ, vďaka ktorej sme mohli potešiť deti knižnými i sladkými odmenami.

            Teším sa na rozprávkové nočné dobrodružstvá o rok ♥

            Mgr. Silvia Košíková,

            organizátorka Noci s Andersenom

            na ZŠ s MŠ H.Gavloviča Pruské

             

             

             

          • Predškoláci na návšteve v škole

          • Dňa 28. a 29.03.2023 sa naši predškoláci zúčastnili otvorenej hodiny v 1. ročníku ZŠ. Po radostnom zvítaní sa s kamarátmi - terajšími prvákmi, všetkých privítali pani učiteľky Mgr. Danka Pichová a Mgr. Lucia Palčeková. Pani učiteľky, za pomoci včieľky Peľky, previedli deti zákutiami jednotlivých vyučovacích predmetov. Prváci predviedli, čo sa za pár mesiacov vo „veľkej škole“ naučili a spolu so škôlkarmi čítali, počítali, hrali sa, zabávali. Deti sa v škole cítili veľmi príjemne, o čom svedčilo ich nadšené rozprávanie. Veríme, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou.

          • Veľkonočné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            v dňoch 06.04. - 11.04.2023 veľkonočné prázdniny. Riadne vyučovanie sa začne v stredu (12.apríl 2023).

            Prajeme Vám radostné prežitie veľkonočných sviatkov. Nech Vaše domy sú plné pokoja, stôl hýri hojnosťou a srdcia blízkych sú naplnené láskou a porozumením.

             

        • 22. MAREC 2023 - DEŇ VODY
          • 22. MAREC 2023 - DEŇ VODY

          • Dňa 22. a 23. marca sme si ,už tradične, na našej škole pripomenuli DEŇ VODY.

            Hlavnou témou Svetového dňa vody 2023 je urýchlenie zmien na riešenie krízy v oblasti vody a hygieny. Na prvom stupni mali deti tematické hodiny, kde robili prezentácie, výtvarné práce, projekty ale aj viedli diskusie a pozerali zaujímavé videá, či spievali piesne.

            Na druhom stupni žiaci vytvárali projekty a nástenky, na hodinách chémie demonštrovali pokusy, zisťovali čistotu vody, jej kyslosť, zásaditosť a tvrdosť, vypracovali pracovné listy, skladali modely molekuly vody a pripravovali prezentáciu o vodnej stope.

            Na škole odznela aj relácia na túto tému a samozrejme súťaž, kde žiaci navrhovali ako sa aj oni môžu zapojiť do ochrany vody a vodných zdrojov. Hlavným cieľom všetkých aktivít bolo upovedomiť deti našej školy o dôležitosti udržiavania čistoty vody a pripomenúť si, že voda nie je pre všetkých ľudí na Zemi samozrejmosť.

            Ďakujeme vyučujúcim a žiakom za zapojenie sa do tohto medzinárodne uznávaného dňa.

          • Pracovná ponuka

          • UPRATOVAČKA

            Základná škola s materskou školou Hugolína Gavloviča, Školská ulica 369, Pruské prijíme do pracovného pomeru upratovačku do základnej školy na zastupovanie PN s nástupom ihneď.

            Platové podmienky: – v súlade s platnou legislatívou – 757,50 €.

            Žiadosti spolu so štruktúrovaným životopisom je nutné doručiť písomnou alebo elektronickou formou do

            ZŠ s MŠ Hugolína Gavloviča Pruské

            Školská ulica 369

            018 52 Pruské

            alebo na e-mail: sekretariat@zspruske.sk

            Bližšie info: 0424492647

            K žiadosti je potrebné pripojiť písomný súhlas uchádzača so spracovaním svojich osobných údajov pre potreby pracovného pohovoru v zmysle zákona NR SR č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať, inak čas platnosti súhlasu skončí ukončením obsadzovania pracovnej pozície. Po uplynutí tejto doby budú osobné údaje vymazané, skartované.