• Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Šikovní víťazi školského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín dnes reprezentovali našu školu v okresnom kole v ZŠ v Dubnici nad Váhom, Pod hájom. Naši šiesti recitátori boli výborne pripravení, recitovali zaujímavé ukážky z poézie alebo prózy, aj keď sa nemiestnili, vo vysokej konkurencii sa nestratili a odniesli si recitačné skúsenosti, veľké pochvaly a pamätný list od organizátorov súťaže. Tešíme sa na ďalšie recitačné zážitky.

        • SVETOVÝ DEŇ VODY
          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • Dňa 22. marca si celý svet pripomína Svetový deň vody. Na našej škole sme si tento medzinárodný deň pripomenuli krátkou rozhlasovou reláciou, súťažou, krásnymi nástenkami, ale aj rôznymi aktivitami a tematickými hodinami. Ďakujeme pedagógom a žiakom, ktorí sa zapojili a pripomenuli si v rámci vyučovacích hodín tento významný a pre budúcnosť ľudstva dôležitý deň.

          • Máme za sebou čarovnú Noc s Andersenom

          • V piatok 22. marca 2024 sa v našej škole uskutočnilo tradičné a obľúbené podujatie medzinárodného významu, zamerané na podporu detského čítania - podujatie Noc s Andersenom Táto akcia sa každoročne organizuje v knižniciach a školách mnohých krajín. Je oslavou Medzinárodného dňa detskej knihy, ktorý sa oslavuje 2. apríla na výročie narodenia H. CH. Andersena a podporuje sa ňou záujem detí o knižnice a čítanie. Tento rok sa 30 žiakov 2.-4.ročníka ZŠ do neskorých večerných hodín zabávalo rôznymi športovými, čitateľskými i vedomostnými hrami. Čakali ich aj tvorivé dielne, experimenty a pokusy a nechýbal ani tajný hosť - Snehová kráľovná, ktorá vznikla z pera spisovateľa H.Ch.Andersena pred 180 rokmi. Väčšina aktivít súvisela s témou VODA, pretože v tento deň sme si pripomínali ešte aj Svetový deň vody. Najväčším zážitkom pre deti bolo však prenocovanie v škole. A hoci sme toho veľa nenaspali, veríme, že žiaci odchádzali v sobotu ráno spokojní a plní zážitkov. Podujatie sponzorsky podporila Rada rodičov pri ZŠ Pruské, ktorej touto cestou ďakujeme za finančné prostriedky na zakúpenie odmien pre deti. Za pomoc pri organizácii a pedagogický dozor ďakujeme p.uč. Hodekovej a Smolekovej.

            Mgr. Košíková - koordinátorka projektu Noc s Andersenom na našej škole

          • Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach

          • Dňa 22.3.2024 sa žiaci druhých ročníkov zúčastnili exkurzie v Dopravnom múzeu v Rajeckých Tepliciach. Spoznali rôzne druhy dopravy. Vyskúšali vypraviť vlak zo stanice, rozhýbať parnú lokomotívu. Spoznali aj starodávne spôsoby prepravy. Sledovali model nasimulovanej železnižnej trate. Zopakovali si dopravné značky či pozreli vystavu motoriek a bicyklov. Na záver si zatrúbili na klaksóne a preštikli si starý cestovný lístok, ktorý si odniesli ako pamiatku.

          • ČITATEĽSKÝ MARATÓN

          • Už 15. ročník celoslovenského maratónu v čítaní detí organizuje Linka detskej istoty. Tento rok je realizovaný s významnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Naša škola sa zapojila do súťaže dnes 22. marca. Cieľom projektu je pritiahnuť viac detí k čítaniu a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Deti z 2. stupňa našej ZŠ čítali v školskej knižnici, prípadne v triede od 1. po 6. vyučovaciu hodinu úryvky zo zaujímavých  kníh. Svoju účasť potvrdili svojím podpisom na súťažný plagát. Spoločne sme sa  pokúsili prekonať posledný rekord v počte čítajúcich detí z roku 2023 (celoslovenský rekord bol 100 591 čítajúcich detí). Škola môže vyhrať aj knižné odmeny. Tak dočítania!

        • Deň svätého Patrika
          • Deň svätého Patrika

          • Žiaci našej školy si v rámci vyučovania anglického jazyka pripomínajú aj rôzne významné sviatky, ktoré sa oslavujú v anglicky hovoriacich krajinách.

            Jedným z nich  je aj írsky sviatok Deň svätého Patrika, ktorý sa každoročne oslavuje 17. marca. Žiaci 6.A a 6.B triedy boli oboznámení s históriou tohto sviatku prostredníctvom prezentácie a aktivít zameraných na spoznanie tejto celosvetovo oslavovanej udalosti.

          • Jar nám zimu vyhnala...

          • Príchod najkrajšieho ročného obdobia je úzko spätý s rôznymi ľudovými tradíciami. Jeden z najarchaickejších zvykov jari, ktorý má korene ešte v predkresťanskom období, je vynášanie Moreny. Morena (Marmuriena, Murena), slamená figurína odetej do ženských šiat, symbolizovala slovanskú bohyňu zimy a smrti. Morenu nosili ľudia po dedine a nakoniec ju podpálili a hodili ju do potoka či rieky. Verili, že takto odoženú od seba choroby, ba aj smrť.

            Aj my sme si pripomenuli tieto krásne ľudové tradície. Dva týždne pred Veľkou nocou si naši žiaci z prvého stupňa pripomenuli tieto zvyky. 

            V sprievode spevu a tanca sme sa vybrali naprieč našou obcou. 

            Tu sme si opäť pripomenuli symboliku Moreny, spoločným spevom a tancom sme sa s Morenou rozlúčili a  nakoniec sme ju povyzliekali, podpálili a utopili. Na oslavu príchodu jari si dievčatá ozdobili „letečká“ a plní radosti a spokojnosti sme sa vybrali späť do školy. A teraz už jar ozaj môže prísť…

             

             

          • Tradičný ruský sviatok - Maslenica na hodine ruského jazyka

          • Pri príležitosti ruského sviatku - Maslenica - sme si my, ruštinári 8.A a 8.B, pripravili tradičné jedlo ruské jedlo spojené s týmto sviatkom. Palacinky sú tradičným jedlom, ktoré obľubujú všetci. Palacinky symbolizujú príchod jari, pretože sú okrúhle a žlté ako slnko. Na hodine ruského jazyka sme sa porozprávali o tomto sviatku, vypracovali pracovný list a upiekli sme si palacinky. Boli výborné!

          • Canisterapeutický psík Scooby🩵

          • Naši žiaci sa opäť stretli so Scoobym, aby si vyskúšali, aké to je účinkovať v reklame🎥. A keďže Scooby už skúsenosti s natáčaním má, spolupráca išla ako po masle! Osvetľovači, rekvizitári, režisér, neskôr hladkanie a česanie psíka - o zábavu nebola núdza. Tešíme sa na ďalšie stretnutie so psím kamarátom!

          • Úspech v recitačnej súťaži Šaliansky Maťko J. C. Hronského

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili recitačnej súťaže povestí - Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Po školskom kole nás reprezentovali dvaja žiaci v okresnom kole. Okresné kolo sa konalo 15.2.2024 v Dubnici nad Váhom. V III. kategórii prednesu povesti sa na 3. mieste umiestnil Michal Mičuda, žiak 6.A triedy. Srdečne gratulujeme.

          • Aby knižka doma neležala

          • Dňa 19.3.2024 sa na našej škole uskutočnila akcia: Aby knižka doma neležala-burza kníh. Žiaci z prvého stupňa ZŠ si medzi sebou vymenili viac ako 60 knižných titulov. Ďakujeme za účasť. Dočítania, priatelia!

          • Úspechy na Chemickej olympiáde

          • Dňa 14.3.2024 sa na ZŠ Ladce konalo okresné kolo Chemickej olympiády v kategórii D, ktorej sa zúčastnili dve žiačky 9.B triedy našej školy. Nela Durbáková získala 1.miesto a Karolína Pavlíková 2. miesto. Dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • ZÁPIS do 1.ročníka ZŠ

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Hugolína Gavloviča, Školská ulica 369, Pruské oznamuje rodičom, že ZÁPIS do 1.ročníka ZŠ na školský rok 2024/2025 sa uskutoční v dňoch 10. - 11. apríla 2024 (streda, štvrtok) v čase od 14:00 do 17:00 hod. v priestoroch ZŠ (triedy 3.A a 4.B - 1.poschodie stará budova)  za OSOBNEJ ÚČASTI DIEŤAŤA.

            So sebou si treba priniesť:

            a) rodný list dieťaťa (originál),

            b) platný občiansky preukaz oboch prítomných zákonných zástupcov,

            c) vyplnenú a oboma rodičmi podpísanú PRIHLÁŠKU (ak nebola podaná elektronicky)

            d) finančnú čiastku 20,- € na zakúpenie predpisových zošitov

            e) pastelky

             

            Prihlášku možno podať:

            - v listinnej podobe na formulári podľa vzoru schváleného a zverejneného ministerstvom školstva s podpisom oboch zákonných zástupcov (viď Príloha č.1) - tlačivo bude k dispozícii u predškolákov MŠ Pruské,

            alebo

            - elektronicky vygenerovaním prihlášky prostredníctvom webovej stránky školy (viď odkaz pod prílohami). Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je v takom prípade tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (Príloha č. 2).

             Je potrebné, aby sa zápisu zúčastnili obaja rodičia! V prípade, že jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa alebo jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa a zúčastniť sa zápisu do 1.ročníka ZŠ, preukáže zákonný zástupca túto skutočnosť čestným vyhlásením (tlačivo Príloha č.3), ktoré už vyplnené a podpísané prinesie na zápis.

            Ak jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať nahliadnutím do  fotokópie úmrtného listu alebo ak dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje nahliadnutím do fotokópie rodného listu dieťaťa. Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia k zápisu písomné vyhlásenie (Príloha č.4).

            V zmysle platnej legislatívy riaditeľka školy vydá rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa do 15. júna 2024Riaditeľ spádovej základnej školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí k 31. augustu 2024 (vrátane) dovŕšia najmenej šesť rokov veku a ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy, a žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu, ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom rodiča. Zápisu v ZŠ sa musia zúčastniť aj deti, ktoré budú pokračovať v materskej škole. Rodič pri zápise musí informovať ZŠ, že jeho dieťa bude mať predĺžené predprimárne vzdelávanie.

            PRÍLOHY:

            Príloha č.1 Prihlaska_do_1.rocnika_ZS_sk.rok_2024-2025.pdf

            Príloha č.2 Povinna_priloha_k_elektronickej_prihlaske(1).docx

            Príloha č.3 Cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu(1).docx

            Príloha č.4 Pisomne_vyhlasenie(1).docx

             

          • Aby knižka doma neležala-burza kníh

          • Milé žiačky, milí žiaci. Máte doma knižku, ktorú už nečítate a radi by ste ju vymenili za inú? Prineste ju v pondelok 18.3.2024 p. uč. Palčekovej do 2.A triedy. Za knihu dostanete zlatý dukát, s ktorým si môžeš vybrať novú knižku!

            Zber kníh bude prebiehať v pondelok a následna výmena kníh v utorok 19.3.2024 v malej multimediálnej učebni.

            Priniesť môžeš najviac 2 knihy, ktoré budú v dobrom stave. Popros rodiča, aby Ti do slovníčka napísal, že súhlasí s touto výmenou (:

            Verím, že akciou oživíme knihy, ktoré nám doma "zapadli" prachom a obohatíme naše čitateľské zážitky.

            Čítanie sú otvorené dvere do kúzelného sveta.“ — Francois Mauriac francúzsky autor 1885

            Akcia je určená pre 1. stupeň a žiakov 5. ročníkov.

             

          • PRACOVNÁ PONUKA

          • Učiteľ pre 2. stupeň základnej školy

            Názov a adresa zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Hugolína Gavloviča, Školská ulica 369, 018 52 Pruské.

            Kategória: učiteľ pre druhý stupeň ZŠ.

            Dva pracovné úväzky:

            1. Aprobačné predmety: ruský jazyk + druhý predmet (úväzok 100%)

            2. Aprobačný predmet:  matematika (100%)

            Kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady: Vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa; študijný odbor učiteľstvo 2. stupeň základnej školy; predmet ruský jazyk, matematika. (V súlade s Vyhláškou č. 173/2023 Z. z. Vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov a v súlade s §10  zákona č.138/2019 Z .z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch v účinnom znení.)

             

            Vyžadované doklady:

            • žiadosť o prijatie do pracovného pomeru,
            • profesijný životopis,
            • čestné vyhlásenie o bezúhonnosti,
            • kópie dokladov o vzdelaní,
            • súhlas uchádzača na použitie osobných údajov pre potreby prijatia do zamestnania v zmysle zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

             

            Ďalšie informácie v súvislosti s obsadzovaným miestom

            Termín nástupu: 01. 09. 2024.

            Pracovná zmluva: na dobu určitú.

            Požadovaná prax: prax je vítaná.

            Platové podmienky: v zmysle Zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (podľa zaradenia do platovej triedy podľa získaného kariérového stupňa a podľa rokov praxe podľa platových tabuliek na odmeňovanie pedagogických zamestnancov).

            Minimálna mzda: začínajúci učiteľ pre 2. stupeň ZŠ, prax 0 rokov je 1231,50 €.

             

            Žiadosti spolu s vyžadovanými dokladmi posielajte poštou na adresu školy do 15. 04. 2024.

            Bližšie informácie poskytneme na čísle 0915 765 303

             

            Adresa: ZŠ s MŠ Hugolína Gavloviča

                          Školská ulica 369

                          018 52 Pruské

            Kontakt: tel./fax: 042-4492647

                            e-mail: sekretariat@zspruske.sk

          • Udelenie riaditeľského voľna

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Hugolína Gavloviča, Školská ulica 369, Pruské Vám týmto oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) v účinnom znení rozhodla o udelení riaditeľského voľna dňa 20. marca 2024 žiakom 5. až 8. ročníka z organizačných a prevádzkových dôvodov - zabezpečenie plynulého a nerušeného priebehu celoslovenského testovania T9 – 2024 žiakov 9. ročníka.

          • Florbalový úspech

          • Vo štvrtok 14.3.2024 sa naše dievčatá po postupe z okresného predkola, ktoré sa konalo ešte v decembri 2023, predstavili na okresnom kole vo florbale v Novej Dubnici. Porazili obidve súperiaci školy, ZŠ s MŠ Pod hájom Dubnica nad Váhom 5:2 a SŠ sv. J. Bosca Nová Dubnica 7:0 a vyhrali okresné kolo. Odmenou je postup na regionálne kolo, ktoré sa uskutoční 9.4.2024 v Považskej Bystrici.

            Školu reprezentovali: M.Pánová, V.Hrubčinová, E.Gajdošová, N.Hajdúchová, S.Jáňová, M.Zemaníková, K. Figúrová a M. Kováčiková. Za prípravu žiačok ďakujeme Ing. Gáborovi.

          • Oznam o úplnej uzávierke komunikácie

          • Dňa 18.03.2024 (t. j. pondelok) v čase od 08:00 do 14:00 bude prebiehať čistenie komunikácie ulice od COOP Jednota po výjazd pri zdravotnom stredisku ( ul. Školská).

            Žiadame majiteľov motorových vozidiel, aby v čase čistenia komunikácie neparkovali na danom úseku.

            Dňa 19.03.2024 (t. j. utorok) v čase od 08:00 hod. bude  z dôvodu pokládky asfaltového povrchu úplne uzavretá komunikácia ulice od COOP Jednota po výjazd pri zdravotnom stredisku ( ul. Školská). Uzavretá bude až do ukončenia prác na danom úseku.

            Obec Pruské

          • Vlastivedná exkurzia v Mestskom múzeu v Dubnici nad Váhom

          • Žiaci 3.A triedy sa 29. 2. 2024 zúčastnili exkurzie v Mestskom múzeu v Dubnici nad Váhom. Zážitkovým vyučovaním si prehĺbili vedomosti o historických pamiatkach v okolí obce, ktoré sa učili na vlastivede. O tom, čo videli napísali....."Páčili sa mi pušky, ktorými chodili páni na poľovačky.",  "Film o mamutovi a mamutí kel, ktorý našli v Dubnici.", "Veľmi ma zaujala knižnica, kde boli staré knihy.", " Starý koč, v ktorom sa mohli voziť iba ženy.", " Krásne kroje a vázy.",  " Stĺp hanby, že má toľko rokov a stále tam je.", " Krásna jedáleň a prestieranie.", " Páčili sa mi staré mince a hologram.", " V parku ma zaujala Grotta.", " Najviac ma osvietili staré lipy, ktoré mali 200 rokov a páni ich zasadili v parku."