• Mikuláš zavítal do ŠKD

          • Dňa 5.12.2023 prechádzal Mikuláš, v sprievode čerta a anjelov, všetkými oddeleniami ŠKD. Deti vzácnej návšteve zaspievali vianočné piesne, za čo dostali sladkú odmenu. Ďakujeme našim žiakom z 9.B triedy za pomoc pri organizácii.

          • Vianočné oblátky

          • V rámci predvianočnej atmosféry navštívili deti s p.vychovávateľkami z ŠKD farské centrum v Pruskom, kde sa deti oboznámili s tradíciou pečenia vianočných oblátok. Deti zaspievali koledy, zarecitovali vianočné básne a za odmenu si pochutnali na sladkých oblátkach. Ďakujeme p. vychovávateľkám za organizáciu tejto návštevy a ochotným, šikovným tetuškám ĎAKUJEME, že s láskou pripravujú pre celú farnosť vianočné oblátky.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • David Gažo z 9.B triedy, víťaz školského kola súťaže, sa zúčastnil v CVČ v Dubnici nad Váhom okresného kola   Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Cieľom OSJL je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru.  Prihlásených bolo 13 škôl a žiaci mali vypracovať náročný vedomostný test, následne pretransformovať náučný text o termálnych prameňoch a minerálnych vodách na inzerát. Všetci súťažiaci si museli pripraviť v krátkom čase aj referát náučného textu a ústne ho odprezentovať pred komisiou a použiť znaky rečníckeho štýlu. David sa vo vysokej konkurencii nestratil, vypracoval ako druhý najlepší test a aj inzerát, po sčítaní všetkých bodov sa umiestnil na krásnom 4. mieste s bodovou stratou na súpera, ktorý bol na 3. mieste. Davidovi blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Vianočné trhy v ZŠ

          • Milí rodičia, starí rodičia, priatelia,

            srdečne Vás pozývame na VIANOČNÉ TRHY, ktoré sa uskutočnia 6.12.2023 (streda) v čase 10:00-15:00 hod. vo veľkej telocvični ZŠ. Žiaci našej školy budú predávať vianočné výrobky a sladké dobroty, ktoré pripravili sami, či s pomocou rodiny. Kúpou vianočných výrobkov podoríte žiakov našej školy a ich triedu. Tešíme sa na vašu účasť!

          • Technická olympiáda 2023

          • Aj tento školský rok sme sa zapojili to Technickej olympiády, ktorá svojím obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. Technická olympiáda  má dve kategórie A a B,  kategória  A dvojice žiaci 8. a 9. ročníka, kategória B žiaci 5. - 7.  ročníka. Našu školu reprezentovali v kategórii A žiaci  Rastislav Majerech 9.B trieda a Patrik Poliak 8.B trieda.  Olympiáda sa konala 23. 11. 2023 na ZŠ s MŠ Pod hájom v Dubnici nad Váhom, kde prišlo súťažiť 10 okolitých škôl. Súťaž sa skladá z teoretických testov, kde žiaci museli dokázať odborné znalosti z techniky a praktickej časti. V praktickej časti  žiaci podľa technického výkresu mali zhotoviť špachtľu. Narezať správne rozmery plechu a opracovať dalo chlapcom asi najviac zabrať. Hodnotilo sa správne prevedenie aj precíznosť práce. Naši chlapci sa umiestnili na 5. mieste. Obom našim žiakom gratulujeme.

             

          • P.O.HVIEZDOSLAV

          • 28.11. sa žiaci 6.A a B zúčastnili exkurzie s cieľom navštíviť literárnu expozíciu Hviezdoslavovho múzea. Žiaci videli viacero originálnych osobných predmetov (hodinky, sada na písanie, peňaženka, osobný zápisník, vreckový nožík, ...), jeho pracovňu, salón, odevy, dary. Touto exkurziou mali možnosť dozvedieť sa viac informácií o najvýznamnejšom spisovateľovi slovenskej literatúry.

          • POĎAKOVANIE Rady rodičov

          • Milí rodičia,

            chcem vyjadriť veľkú vďaku Vám všetkým, vrátane pani riaditeľky, rodičovskej rade, obci Pruské, vedúcej školskej jedálne, učiteľom ZŠ, učiteľom ZUŠ Tr.Teplá a našim deťom  za  účasť a podporu počas nedávnej rodičovskej zábavy, ktorá sa uskutočnila 17. novembra 2023. Vaša neúnavná práca, štedrosť a odhodlanie boli kľúčovými prvkami, ktoré prispeli k úspechu tohto nádherného večera. Naši sponzori, Vaša láskavosť a štedrá podpora v podobe darov a služieb boli neoceniteľné. Učitelia, Vaše nadšenie a tvorivé nápady boli inšpiráciou pre nás všetkých. Naše deti zo základnej školy pod vedením učiteľov predviedli vystúpenia, ktoré dodali našej oslave zvláštne čaro. Rodičovská rada, Vaša organizácia a neúnavná práca boli základným kameňom tohto podujatia. Skupina Melody nás bavila počas celého večera svojím tanečným repertoárom, vďaka čomu bola zábava ešte radostnejšia a energickejšia. Vďaka našim spoločným snahám sme nielen zažili úspešný večer plný radosti a smiechu, ale aj vyzbierali peknú sumu vo výške 2175,- €, ktorá bude investovaná pre naše detí ZŠ Hugolína Gavloviča v Pruskom. Tento zisk je dôkazom nášho spoločného úsilia vylepšiť budúcnosť našich detí. Zábava prebehla v príjemnej a srdečnej atmosfére, čo odzrkadľuje ducha našej komunity. Tento večer bol viac než len zábavou - bol to prejav jednoty a spolupatričnosti. Ďakujem ešte raz každému, kto sa podieľal na úspechu tohto krásneho večera.

            S veľkou vďakou, Mgr. Silvia Kolmanová

          • Londýn, Cambridge, Paríž a Disneyland

          • Náš týždňový výlet sa začal dlhou cestou autobusom. V skorých ranných hodinách sme zastavili na pasovej kontrole, kde sme museli vybaliť našu batožinu. Po tejto nie veľmi príjemnej skúsenosti sme konečne mohli pokračovať trajektom v ceste.

             Po príchode do Londýna nás svojou krásou očarili anglické parky a najzelenšia časť Londýna – Greenwich. Na obed sme ochutnali klasickú anglickú pochúťku Fish and chips.

            Ďalší deň sme navštívili krásne starobylé univerzitné mestečko Cambridge, kde sme mali možnosť vidieť niekoľko známych univerzít (college) a univerzitnú knižnicu, kde sa doteraz vzdelávajú študenti.

            Tretí deň sme opäť strávili v Londýne, kde sme videli typické londýnske atrakcie a pamiatky ako napríklad: London Eye, Big Ben, Buckinghamský palác. Prešli sme sa Trafalgarským námestím, kde už v plnom prúde prebiehali vianočné trhy. Na obed sme mali možnosť ísť do čínskej štvrti – China Town a vyskúšať aj jedlo tejto kultúry. Deň sme zakončili na najznámejšej ulici Londýna – Oxford Street.

            Večer sme sa z prístavu Dover presunuli trajektom cez Lamanšský prieplav a ráno sme sa zobudili  vo Francúzsku. V Paríži už prebiehali prípravy na Olympijské hry 2024. Po prehliadke mesta, ktorú sme absolvovali z autobusu, sme zastavili pred najznámejšou dominantou Francúzska – Eiffelovou vežou. Výťahom sme sa dostali až na najvyššie poschodie, odkiaľ sme nemali zrovna najlepší výhľad kvôli nepriaznivému počasiu. Náš deň v Paríži sme zakončili plavbou po rieke Seina, kde niektorí žiaci dospávali predošlú noc strávenú v autobuse. 😊

            Posledný deň nášho výletu sme navštívili jediný zábavný Disney park v Európe. Vyskúšali sme si atrakcie rôznych typov, od detských kolotočov až po adrenalínové horské dráhy, niektoré aj s 360˚  otočkou a výstrahou na omdletie, ktoré si vyskúšali aj naše pani učiteľky. V Disneylande už prevládala vianočná nálada, takže aj večerný sprievod bol ladený vianočne.

            Všetci sme veľmi vďační našim pani učiteľkám – p. uč. Trenčanovej a p. uč. Guzmovej, že pre nás zorganizovali túto týždennú exkurziu do zahraničia, kde sme mohli nabrať veľa nových skúseností.

            Barbora Jurčagová

            Ema Trenčanová

            Klára Pagáčová

            Emily Mičudová

             

          • Okresné kolo - Školský pohár SFZ žiakov ZŠ

          • Dňa 6. novembra 2023 sa uskutočnil futbalový turnaj žiakov základných škôl, ktorý sa konal v Dubnici nad Váhom. Turnaj bol určený pre žiakov 5. - 6. ročníkov.  Našu školu reprezentovali mladí chlapci v zložení:

            David Dohňanský, Kevin Kvasnica /6. B/

            Tomáš Korec, Šimon Gajdoš, Lucas Mišovec /6. A/

            Oliver Vaško, Adam Trenčan, Patrik Fojtík /5. A/

            David Mičuda, Daniel Mikoláš /5. C/

            Chlapci boli vyžrebovaní do skupiny B, kde na nich čakali tímy Janka Kráľa, Pod Hájom a Ilava. V zájomných zápasoch v skupine napriek odhodlaným výkonom sa našim chlapcom nepodarilo postúpiť zo skupiny a tak nezasiahli ani do záverečných bojov o medaily. Ako to už v športe chodí, každý turnaj má svojho víťaza, ale aj svojich porazených.

            Touto cestou by som sa chcel chlapcom poďakovať za dôstojnú reprezentáciu našej školy.

             

            Mgr. Roman Ando

             

          • Informatická súťaž iBobor

          • Od 6. 11. 2023 do 10.11.2023 prebiehala celoslovenská informatická súťaž iBobor, do ktorej sa každoročne zapája aj naša škola.  V tomto školskom roku sa zapojilo do súťaže 97 žiakov z čoho 19 bolo úspešných riešiteľov.

            Úspešní riešitelia v kategórií Bobrík (4. – 5. ročník)

            Matúš Mladoš 5.B

            Nicoletta Zúziková 5.B

            Patrik Tramita 5.B

            Ján Bagin 5.A

            Laura Pecušová 5.B

            Izabela Prchalová 5.B

            David Mičuda 5.C

            Zuzana Masaryková 5.C

            Ema Pagáčová 5.B

            Olexandr Prosvietov 5.B

            Jakub Šatka 5.A

            Lucia Drgová 5.B

            Jakub Drgo 5.B

             

            Úspešní riešitelia v kategórií Benjamín:  (6. – 7. ročník)

            Mária Pánová 7.C

            Ema Pavlíková 6.B

            Pavlína Balonová 6.A

            Juraj Eliaš 7.C

            Matúš Krajný 7.B

            Matej Palica 7.B

          • Projekt ŠKOLSKÁ ZÁHRADA

          •  

            V rámci projektu ŠKOLSKÉ OVOCIE  sa škola zapojila do projektu ŠKOLSKÁ ZÁHRADA, ktorú organizovala firma Plantex  s.r.o.. Škola takto získala  15 kusov  ovocných kríkov (egreš, ríbezľa, malina, čučoriedka, moruša, černica), substrát na zasadenie rastlín a pracovné náradie. 

            Žiaci 9. ročníkov na vyučovaní techniky spolu s vyučujúcimi zasadili kríky v areáli školy. Naša školská záhrada sa tak rozrástla o nové obľúbené ovocné kríky. Starostlivosťou o rastliny  budú mať žiaci v budúcnosti ďalší zdroj vitamínov pre ich zdravie.

          • Mestské múzeum Ilava-exkurzia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mestské múzeum Ilava-exkurzia.

            Dňa 2.11. 2023 sa žiaci 3.B zúčastnili vlastivednej exkurzie v Ilave. Spoznali históriu Ilavy a jej okolia. Porozprávali sa o jej dominantách a zaujímavostiach. Navštívili väzenskú celu, spoznali remeslá, ktoré boli v meste, vyskúšali si zahrať vedomostné hry. Na záver deti absolvovali krátku prechádzku po meste, kde spoznali jednotlivé dôležité budovy a úrady.

          • Úspechy našich žiakov

          • Talentovaní žiaci našej školy, ktorí navštevujú SZUŠ Trenčianska Teplá, sa dňa 25.10.2023 zúčastnili klavírnej súťaže a získali pekné ocenenia. Andrej Pecuš - strieborné pásmo, Ema Pecušová - bronzové pásmo a Mária Pánová - strieborné pásmo. Žiakov pripravovali p.uč. Florišová a Sústerová. Srdečne gratulujeme.

        • Beseda s Gabrielou Futovou
          • Beseda s Gabrielou Futovou

          • Milovníci kníh si 26. októbra prišli na svoje. Navštívila nás najznámejšia slovenská detská spisovateľka - Gabriela Futová. Príležitosť, dozvedieť sa o nej čosi viac, využili aj naši predškoláci. Pani spisovateľka k nám zavítala z Prešova, kde žije. Deťom 1. stupňa porozprávala o sebe, svojich spisovateľských začiatkoch aj o  knihách, ktoré napísala. Povedala nám, kde čerpala nápady a  akí sú hrdinovia jej kníh. Trpezlivo odpovedala na množstvo pripravených otázok malých zvedavcov. Na záver si deti mohli kúpiť jej knihy. Pani spisovateľka každému záujemcovi ochotne knižku podpísala.

          • Čas svetlonosov

          • Koniec októbra sa nesie aj v znamení "svetlonosov", preto sme nezaháľali a v rámci technickej výchovy, pod vedením p.učiteľa Anda, zopár pekných svetlonosov z tekvíc vyrobili žiaci z 8. B triedy. Žiaci všetkým prajú pekné jesenné prázdniny :)

          • Jesenné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom školy, že jesenné prázdniny 30. - 31.10.2023 /pondelok, utorok/. Vyučovanie začne 2.11. 2023 /štvrtok/.

          • Október-mesiac úcty k starším v 2.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Október-mesiac úcty k starším v 2.A.

            Posledný deň pred jesennými prázdninami pozvali žiaci 2.A triedy svojich starých rodičov na malé posedenie. Žiaci im predviedli krátke vystúpenie, odovzdali im vlastnoručne vyrobené darčeky. Spoločne so starými rodičmi si vyrobili náramky a vyplnili spomienkové pracovné listy. Na záver si pochutili na dobrotách, ktoré im upiekli starí rodičia. Prežili príjemné popoludnie so svojimi "starkými" a pripomenuli si, že október je mesiacom úcty k starším.

          • Archeoskanzen Modrá a Velehrad

          • dejepisná exkurzia žiakov 7. ročníka

            Dnes sa žiaci 7. ročníka spolu s vyučujúcimi Mgr. Monikou Barényiovou, Mgr. Denisou Guzmovou, RSDr. Miroslavom Tarabíkom a asistentkou Barborou Parohovou zúčastnili dejepisnej exkurzie do Archeoskanzenu Modrá, ktorý sa nachádza neďaleko Uherského Hradišťa. 

            V priestoroch skanzenu mali možnosť navštíviť jednotlivé expozície, napr. zemnice rôznych typov, veľkomoravskú školu, kniežací palác alebo veľkomoravskú pekáreň. Pritom boli sprevádzaní zaujímavým výkladom pána sprievodcu, ktorý ich dokázal zaujať rôznymi informáciami, ktoré im doplnili prebrané učivo zo školských lavíc. 

            Po návšteve skanzenu sa presunuli do neďalekého Velehradu, kde si prezreli baziliku a jej nádvorie. Tu si vypočuli krátku prednášku pána učiteľa RSDr. Tarabíka. 

            Spoločne prežili veľmi zaujímavý deň, ktorý im pomohol utvrdiť nadobudnuté teoretické vedomosti, pretože vždy je lepšie raz vidieť, ako viackrát počuť. 

          • Súťaž ku Dňu jablka

          • V rámci Dňa jablka sa na našej škole uskutočnila súťaž o najkrajšie, najväčšienajmenšie jablko. Žiaci 1. a 2. stupňa  nosili jablká rôznej veľkosti. Jablká museli byť domáce, z vlastnej záhrady.

            Po vyhodnotení súťaže máme nasledujúcich výhercov:

            V kategórii „Najväčšie jablko" sa na 3. mieste umiestnila Nikoletta Zuzíková z 5.B, 2. miesto získala Florišová Sára zo 4.A   a na finálnom 1. mieste je Juraj Kebísek zo 7.C.

            Najmenšie jablko nám tentokrát priniesla Júlia Holbová z 3.A a  najkrajšie jablko v tomto školskom roku patrilo Emke Suchánkovej zo 4. A.

            Víťazom srdečne gratulujeme.

             

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • V dňoch 17. a 18. októbra sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.  Cieľom súťaže bolo prehĺbiť a upevniť komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku, rozširovať záujem o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivosť žiakov a tým aj zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru. Súčasťou náročnej súťaže bolo vypracovanie online testu, následne súťažiaci pretransformovávali náučný text na novinovú správu a v tretej časti si museli pripraviť rečnícky prejav na danú tému a vystúpiť s ním pred spolužiakmi. A aké bolo umiestnenie?  1. miesto patrí Davidovi Gažovi z 9.B, na 2. mieste sa umiestnila Klára Pagáčová z 9.B a 3. miesto obsadili s rovnakým počtom bodov Emília Mičudová z 8.B, Ela Prekopová z 8.B a Michaela Zemaníková z 8.B. Všetkým  úspešným riešiteľom gratulujeme a držíme palce víťazovi v okresnom kole.